joi, 29 ianuarie 2015

Autismul

 
 
 
Astazi voi aborda o tema de cercetare din ce in ce mai prezenta in societatea romaneasca, si anume autismul. De ce? Pentru ca mi s-a intamplat sa intalnesc 2 situatii diferite de manifestare a autismului la copii mici, pana in varsta de 2 ani. Cand te intalnesti cu diverse manifestari ale autismului sau cu un diagnostic clar de autism, sunt convinsa ca panica care te cuprinde, parinte fiind, mai ales in societatea romaneasca, este imensa, intrucat in Romania acestor copii nu li se dau multe sanse de recuperare si integrare in societate. Ei bine, eu personal cred ca noi toti, adulti, copii, avem acelasi drept la viata si la integrare sociala, indiferent de posibilele afectiuni pe care le putem avea.
 
Si pentru ca la nivel mondial acestui subiect i se acorda importanta cuvenita, am ales sa nu scriu despre autism, ci sa va pun la dispozitie materiale video care ne pot ajuta sa intelegem mai bine complexitatea bolii, in termen de aparitie, dezvoltare, recuperare etc. Impart cu voi videoclipuri pe de TedTalks deoarece este unul dintre cele mai competente site-uri de video speech din comunitatea internationala. Va doresc vizionare placuta!
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

vineri, 23 ianuarie 2015


Parasomniile

 

Asa cum bine v-am obisnuit deja, subiectele mele au legatura directa cu intamplari, experiente sau comportamente din viata fetei mele. Va povesteam intr-un articol trecut despre cosmarurile nocturne pe care ea le-a avut. Ei bine, am fost cu ea la un control NPI (neuropsihiatrie infantila) pentru a discuta cu un specialist in tulburari de somn daca aceste comportamente care apar in timpul somnului sau sunt normale sau sunt o manifestare de natura patologica a vreunei boli. In urma acelei discutii am aflat ca manifestarile pe care ea le prezinta in timpul acelor "cosmaruri" poarta denumirea de parasomnii. Dupa intalnire am venit acasa si am inceput sa caut articole referitoare la acestea pentru a intelege mai bine cu ce avem de a face mai exact.
 
Parasomniile sunt o categorie a tulburarilor de somn care implica miscari anormale, comportamente, emotii, perceptii si vise care pot aparea in timpul adormirii, in timpul somnului, intre stadiile somnului sau in timpul trezitului din somn.
 
Un tip de parasomnii ce pot aparea sunt acelea din timpul somnului non REM. Sunt activate la nivel psihologic si practic cel care le experimenteaza este "prins" intre starea de somn si starea de trezire din somn. Ele se manifesta prin intermediul somnambulismului, al terorilor nocturne, bruxism etc. si sunt in mod comun intalnite in timpul copilariei. Cu toate ca la prima vedere nu reprezinta factori determinanti pentru manifestarea vreunei boli, este extrem de important sa avem o discutie cu un specialist pentru a ne asigura si el de normalitatea intamolarilor.
 
Ce se poate face acasa?
 
1. Trebuie sa cream un mediu sigur (locativ si psihologic) pentru copilul nostru
 
2. Sa ajutam copilul sa doarma mai mult - oboseala este unul dintre factorii care contribuie la terorile nocturne
 
3. Este necesar sa stabilim o rutina relaxanta inainte de ora de culcare
 
4. Trebuie "sa inchidem" stresul "intr-un dulap" - sa asiguram copilul ca nu exista niciun motiv de temere pentru el in nicio situatie
 
5. Este important sa gasim pattern-ul - la ce ore din timpul noptii se intampla, cat dureaza, cum se manifesta etc., pentru a putea oferi specialistului cat mai multe informatii



marți, 13 ianuarie 2015

Scrasnitul din dintisori (bruxism)

 


Asa cum bine v-ati obisnuit deja, topicurile mele de research sunt acelea cu care ma intalnesc in viata fetitei mele. Nu de putine ori, de-a lungul existentei sale s-a cerut sau a venit mai in somn, mai in nesomn sa doarma cu noi. De foarte multe ori am auzit-o in timpul somnului ei scrasnind din dintisori. Am inceput sa imi pun intrebari legate de cauza / cauzele care ar putea conduce la un astfel de comportament in timpul somnului si asa am ajuns sa citesc aprofundat despre bruxism (caci asa se numeste stiintific scrasnitul din dinti).
 
S-a demonstrat ca acest tip de comportament este frecvent intalnit la copii. Cauzele clare de aparitie ale acestuia nu sunt inca definitiv demonstrate, insa pana acum s-a descoperit ca bruxismul poate aparea la copiii care au o deficienta de natura stomatologica, la aceia care intampina dureri (de natura ORL sau de crestere a dintilor) sau la aceia care experimenteaza stresuri de diferite naturi si intensitati ori sunt hiperactivi.
 
De cele mai multe ori nu exista efecte ale manifestarii acestui tip de comportament si, prin urmare, poate ramane nedetectat. Daca insa este depistat se recomanda o vizita la medicul dentist pentru a evalua starea de sanatate a dintisorilor. Exista cazuri in care medicul dentist poate recomanda purtarea pe timpul noptii a unei protectii dentare care ajuta la diminuarea sau chiar eliminarea unui astfel de comportament.
 
De cele mai multe ori bruxismul dispare pana la varsta adolescentei, la majoritatea copiilor acesta disparand o data cu caderea dintisorilor de lapte.
 
Cum pot fi ajutati acasa copiii care prezinta acest comportament pe timpul noptii?
 
Indiferent de natura cauzei care determina aparitia bruxismului pe parcursul noptii, este important de stiut ca acesta poate fi controlat prin intermediul unor activitati relaxante inainte de somn - baita sau dus cald, muzica de relaxare, citirea unei carti etc.
 
Totodata incercati sa deveniti "jurnalul de bord" al copilului dumneavoastra - asigurati-i securitatea de care are nevoie pentru a va putea impartasi atat gandurile care ii trezesc emotii pozitive, dar si pe acelea care ii trezesc emotii negative, astfel incat sa puteti sa ii demolati fricile, temerile etc. cu care se poate confrunta.