marți, 13 ianuarie 2015

Scrasnitul din dintisori (bruxism)

 


Asa cum bine v-ati obisnuit deja, topicurile mele de research sunt acelea cu care ma intalnesc in viata fetitei mele. Nu de putine ori, de-a lungul existentei sale s-a cerut sau a venit mai in somn, mai in nesomn sa doarma cu noi. De foarte multe ori am auzit-o in timpul somnului ei scrasnind din dintisori. Am inceput sa imi pun intrebari legate de cauza / cauzele care ar putea conduce la un astfel de comportament in timpul somnului si asa am ajuns sa citesc aprofundat despre bruxism (caci asa se numeste stiintific scrasnitul din dinti).
 
S-a demonstrat ca acest tip de comportament este frecvent intalnit la copii. Cauzele clare de aparitie ale acestuia nu sunt inca definitiv demonstrate, insa pana acum s-a descoperit ca bruxismul poate aparea la copiii care au o deficienta de natura stomatologica, la aceia care intampina dureri (de natura ORL sau de crestere a dintilor) sau la aceia care experimenteaza stresuri de diferite naturi si intensitati ori sunt hiperactivi.
 
De cele mai multe ori nu exista efecte ale manifestarii acestui tip de comportament si, prin urmare, poate ramane nedetectat. Daca insa este depistat se recomanda o vizita la medicul dentist pentru a evalua starea de sanatate a dintisorilor. Exista cazuri in care medicul dentist poate recomanda purtarea pe timpul noptii a unei protectii dentare care ajuta la diminuarea sau chiar eliminarea unui astfel de comportament.
 
De cele mai multe ori bruxismul dispare pana la varsta adolescentei, la majoritatea copiilor acesta disparand o data cu caderea dintisorilor de lapte.
 
Cum pot fi ajutati acasa copiii care prezinta acest comportament pe timpul noptii?
 
Indiferent de natura cauzei care determina aparitia bruxismului pe parcursul noptii, este important de stiut ca acesta poate fi controlat prin intermediul unor activitati relaxante inainte de somn - baita sau dus cald, muzica de relaxare, citirea unei carti etc.
 
Totodata incercati sa deveniti "jurnalul de bord" al copilului dumneavoastra - asigurati-i securitatea de care are nevoie pentru a va putea impartasi atat gandurile care ii trezesc emotii pozitive, dar si pe acelea care ii trezesc emotii negative, astfel incat sa puteti sa ii demolati fricile, temerile etc. cu care se poate confrunta. 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu