vineri, 23 ianuarie 2015


Parasomniile

 

Asa cum bine v-am obisnuit deja, subiectele mele au legatura directa cu intamplari, experiente sau comportamente din viata fetei mele. Va povesteam intr-un articol trecut despre cosmarurile nocturne pe care ea le-a avut. Ei bine, am fost cu ea la un control NPI (neuropsihiatrie infantila) pentru a discuta cu un specialist in tulburari de somn daca aceste comportamente care apar in timpul somnului sau sunt normale sau sunt o manifestare de natura patologica a vreunei boli. In urma acelei discutii am aflat ca manifestarile pe care ea le prezinta in timpul acelor "cosmaruri" poarta denumirea de parasomnii. Dupa intalnire am venit acasa si am inceput sa caut articole referitoare la acestea pentru a intelege mai bine cu ce avem de a face mai exact.
 
Parasomniile sunt o categorie a tulburarilor de somn care implica miscari anormale, comportamente, emotii, perceptii si vise care pot aparea in timpul adormirii, in timpul somnului, intre stadiile somnului sau in timpul trezitului din somn.
 
Un tip de parasomnii ce pot aparea sunt acelea din timpul somnului non REM. Sunt activate la nivel psihologic si practic cel care le experimenteaza este "prins" intre starea de somn si starea de trezire din somn. Ele se manifesta prin intermediul somnambulismului, al terorilor nocturne, bruxism etc. si sunt in mod comun intalnite in timpul copilariei. Cu toate ca la prima vedere nu reprezinta factori determinanti pentru manifestarea vreunei boli, este extrem de important sa avem o discutie cu un specialist pentru a ne asigura si el de normalitatea intamolarilor.
 
Ce se poate face acasa?
 
1. Trebuie sa cream un mediu sigur (locativ si psihologic) pentru copilul nostru
 
2. Sa ajutam copilul sa doarma mai mult - oboseala este unul dintre factorii care contribuie la terorile nocturne
 
3. Este necesar sa stabilim o rutina relaxanta inainte de ora de culcare
 
4. Trebuie "sa inchidem" stresul "intr-un dulap" - sa asiguram copilul ca nu exista niciun motiv de temere pentru el in nicio situatie
 
5. Este important sa gasim pattern-ul - la ce ore din timpul noptii se intampla, cat dureaza, cum se manifesta etc., pentru a putea oferi specialistului cat mai multe informatii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu