marți, 2 decembrie 2014

Prietenii imaginari ai copilariei

Prietenii imaginari reprezinta un fenomen psiho-social in care o prietenie sau un alt tip de interrelationare are loc in imaginatia individului, mai degraba decat in realitatea fizica. Cu toate ca pot parea foarte reali creatorilor sai, copiii inteleg de cele mai multe ori ca acesti prieteni imaginari nu sunt adevarati.
 
Prietenii imaginari apar de cele mai multe ori in copilarie, uneori in adolescenta si foarte rar in viata de adult. Acestia pot fi oameni sau diferite caractere create in mintea celui care interactioneaza cu ei. Ei bine, s-a demonstrat ca prietenii imaginari sunt o parte absolut normala a copilariei. Copiii care au un astfel de prieten il pot descrie cu de-amanuntul, atat fizic, cat si comportamental.
 
De asemenea exista diferente majore intre prietenul imaginar comun, pe care multi copii il creeaza, si companionii imaginari ce apar in dereglarile de personalitate. De cele mai multe ori, atunci cand exista o dereglare de ordin psihologic,  si un prieten imaginar este prezent, creatorul sau considera ca "el" este real si nu poate face diferenta intre real si imaginar.

S-a teoretizat pe marginea acestui subiect faptul ca acei copii cu prieteni imaginari pot dezvolta aptitudini de limbaj si pot retine cunostinte mai repede decat aceia fara un prieten imaginar, aspectele acestea putand rezulta din faptul ca acei copii cu prieteni imaginari au parte de mai multa practica lingvistica decat ceilalti, rezultata de pe urma "conversatiilor" avute cu prietenii imaginari. Totodata s-a demonstrat ca 65% dintre copiii cu varsta de 7 ani au spus ca au avut un prieten imaginar la un moment dat in viata lor.
 
Cum e de dorit sa raspundem in ceea ce priveste prietenul imaginar al copilului nostru?
 
Daca copilul tau are un prieten imaginar, relaxeaza-te si bucura-te de intreaga experienta. Pune intrebari ca sa afli mai multe despre acest prieten deoarece exista posibilitatea sa afli cate ceva despre interesele actuale ale copilului tau, sau despre dorinte pe care le are, poate chiar despre anumite frici sau ingrijorari care il apasa.
 
Cu toate acestea, atunci cand copilul are tendinta de a da vina pe prietenul sau pentru anumite actiuni care tie nu iti plac sau nu ti se par adecvate, ii poti replica ca prietenul sau nu e prezent, prin urmare el este responsabil pentru acele actiuni.
 
Nu in ultimul rand, daca iti face placere, joaca-te si tu cu ei, dar ai grija sa nu ii iei suveranitatea copilului tau in relatie. Prietenul imaginar ii apartine lui, este o exprimare unica si magica a imaginatiei copilului tau, asa ca lasa-l pe el in continuare sa fie "seful".
 

 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu