joi, 12 februarie 2015

Controversata clasa 0

 
Anul acesta, peste aproximativ 1 luna, fiica mea implineste 5 ani frumosi de viata. In septembrie am putea (daca noi dorim si daca ea reuseste sa treaca testele psihosomatice) sa o inscriem in clasa 0. In jurul acestui subiect am auzit atat de multe pareri, fie venite din partea parintilor care se regasesc in aceeasi situatie ca noi, fie venite din partea cadrelor didactice din invatamantul primar care au luat sau nu deja contactul cu clasa 0, incat am decis sa ma documentez pe marginea acestui subiect - daca e bine sau nu ca un copil de 5 ani si jumatate sa inceapa ciclul primar de invatamant.
 
Am descoperit un raport al AECEA (Education, Audiovisual and Culture Executive Agency) - department component al structurii departamentelor Uniunii Europene - din noiembrie 2014 care descrie pe larg sistemele educationale europene pentru anul 2014 - 2015. In cadrul acestui raport au fost incluse 44 state, pentru fiecare stat fiind descris sistemul propriu educational. Ei bine, in cadrul acestui raport, am observat urmatoarele:
- scoala primara incepe la varsta de 6 ani in tari precum Belgia, Republica Ceha, Romania, Danemarca, Germania, Irlanda, Spania, Franta, Italia, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Islanda, Liechtenstein, Luxembourg, Norvegia, Muntenegru, Olanda, Polonia
- exista tari unde scoala primara incepe chiar mai devreme de varsta de 6 ani, si anume de la 5 ani, dupa cum urmeaza: Grecia, Croatia, Cipru, Letonia, Ungaria, Malta, UK, Bosnia Hertegovina
- mai exista si tari unde ciclul primar incepe de la varsta de 7 ani - Bulgaria, Estonia, Lituania, Finlanda si Suedia (aceste 2 tari sunt singurele din Europa care au o schema diferita de invatamant fata de restul tarilor membre)
 
Se poate observa din cele descrise mai sus ca in majoritatea statelor membre UE ciclul primar de invatamant incepe de la varsta de 6 ani. Totodata stiu ca multe dintre acestea sunt lideri europeni,altele mondiali, in ceea ce priveste sistemele educationale oferite. Exista astfel posibilitatea ca aderarea tarii noastre la un astfel de plan de invatamant adoptat la nivel european sa creasca sansele de reusita in viata ale copiilor nostri, si asta nu neaparat pe teritoriul tarii noastre, ci poate chiar pe teritoriul uneia dintre tarile enumerate mai sus, tari ce sunt aliniate la un standard international ok de supravietuire.
 
In restul lumii ciclul primar incepe fie la varsta de 5 ani (SUA, Noua Zeelanda, Australia), fie intre 6 - 7 ani (in China, Canada, Rusia, Japonia, India).
 
Ei bine, dat fiind faptul ca fata mea in septembrie va avea 5 ani si jumatate (situandu-se practic intre 2 sisteme educationale frecvent practicate la nivel mondial) cred ca ii voi da sansa sa incerce o lume noua, ce ii va deschide noi orizonturi.
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu