vineri, 20 februarie 2015

Vaccinurile - un must have in viata copilului?

 
Asa precum bine stiti, zilele trecute v-am provocat sa alegeti o tema de discutie pentru urmatorul articol. Au fost mai multe idei, le voi dezbate pe toate, insa incep azi cu o tema extrem de controversata in secolul nostru - vaccinurile la copii - pericol sau necesitate?
 
Cu totii ne dorim tot ce e mai bun pentru copiii nostri. Acordam o importanta crescuta scaunelor de masina, a diferitelor sisteme de siguranta pe care le folosim in casa etc. Printre multitudinea de aspecte, actiuni, dispozitive etc. le care le avem la dispozitie pentru a ne proteja copilul se afla si vaccinurile.
 
In Romania exista o schema obligatorie de vaccinare pusa la dispozitie de Ministerul Sanatatii, care imunizeaza copilul impotriva mai multor boli, dupa cum urmeaza: tuberculoza, anti diftero - tetano - pertussis, anti poliomelita, anti haemophilus influenzae B (bacterie care conduce la aparitia meningitei), antihepatita B, anti rujeola, rubeola, oreion. Se ofera mai multe doze de vaccin pana la varsta de 14 ani impotriva acestor boli. Probabil multi dintre noi se intreaba daca aceste vaccinuri se fac si in restul Europei sau in restul lumii. Ei bine, eu ma voi raporta mai departe doar la Europa, si va voi oferi detalii despre acest aspect.

Pe site-ul Centrului European pentru Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) exista date disponibile referitoare la toate vaccinurile care se administreaza in Europa. In momentul de fata se efectueaza vaccinul impotriva tuberculozei in majoritatea statelor membre, cu exceptia tarilor precum: Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Islanda, Italia, Olanda, Slovacia, Spania. Totodata va relatez si faptul ca Romania are, de departe, cele mai multe cazuri de tuberculoza raportate din intreaga Uniune.

In ceea ce priveste vaccinurile anti diftero - tetano - pertussis, anti poliomelita, anti haemophilus influenzae B si anti rujeola, rubeola, oreion, acestea se regasesc in schemele de vaccinare ale tuturor statelor membre UE. Atunci cand vine vorba de cel impotriva hepatitei B, si acesta se regaseste in schemele tuturor statelor membre, cu exceptia Islandei.
 
Fiecare vaccin are o doza specifica de substante pentru a imuniza copilul de boli, iar cea mai controversata substanta, thimerosal - ul, a fost subiectul multor studii, discutii, cercetari in ceea ce priveste relatia directa dintre aceasta si aparitia autismului. In unul dintre articolele mele trecute am facut o recomandare de vizionare a unui video speech care face referire clara la relatia dintre cele doua variabile (este vorba despre articolul cu autismul) - exista dovezi clare ca nu exista nicio relatie directa intre aceste doua variabile. Cu toate acestea, aceasta substanta fie a fost scoasa si inlocuita cu o alta in retetele de vaccin create, fie a fost semnificativ diminuata, si asta incepand cu anul 2001.

Ei bine, va impartasesc si informatia conform careia printre aceste vaccinuri exista cateva care au in compozitie si bacteria vie impotriva careia lupta practic vaccinul, unul dintre ele fiind vaccinul anti rujeola, rubeola, oreion - acelasi care la nivel mondial este in continuare dezbatut ca fiind in relatie directa cu aparitia autismului. Studiile longitudinale au scos in evidenta faptul ca exista un numar infim de cazuri in care populatia se imbolnaveste de aceste boli dupa administrarea vaccinului, insa intr-o forma a bolii foarte atenuata (si acest lucru se intampla doar pe terenul unui sistem imunitar scazut), iar asta este unul dintre motivele pentru care se recomanda parintilor sa isi aiba copilul in evidenta unui medic pediatru, acesta putand monitoriza constant starea de sanatate a acestuia, iar in cazul in care se ajunge la concluzia ca piticul are un sistem imunitar scazut, se poate alege varianta de a nu administra vaccinul, insa decizia trebuie sa apartina parintilor.
 
Mai mult decat atat, in prezent in Romania mai exista boli care in alte parti ale lumii nu mai exista - cum ar poliomelita (in Statele Unite aceasta bola a fost eradicata complet, si asta datorita vaccinarii).
 
Trebuie de asemenea mentionat ca in toate studiile despre vaccinuri publicate pana in prezent in lume se vorbeste despre reactii adverse dintre cele mai diverse - fiecare vaccin poate avea si reactii adverse, insa aceste reactii sunt prezente in procente extrem de mici.

Stiu ca exista multi care contrazic si aleg sa nu administreze vaccinuri copiilor lor - din varii motive. Legat de acest aspect pot sa va asigur ca exista stipulat in declaratia promovarii drepturilor pacientilor in Europa ca orice pacient poate alege sa refuze sau sa opreasca orice tip de interventie medicala, urmand ca, de la caz la caz, in functie de legislatia tarii in care traieste, sa isi asume "consecintele" care vin o data cu luarea acestei decizii (iar in acest sens recomand tuturor celor care au luat sau iau o astfel de decizie, sa se informeze in legatura cu legislatia in vigoare in ceea ce priveste administrarea / neadministrarea vaccinurilor).
 
Fiica mea a urmat pana in prezent schema obligatorie de vaccinare propusa de statul roman si va impartasesc ca in toti acesti 5 ani frumosi din viata sa nu a suferit de niciuna dintre bolile impotriva carora lupta vaccinurile.
 
Exista si o schema optionala de vaccinare disponibila la nivel national - aceasta cuprinde, pe langa schema obligatorie, cateva vaccinuri in plus - impotriva rotavirusului, a varicelei, a otitei medii acute provocate de Streptococcus pneumoniae, impotriva hepatitei A, a infectiilor pneumococice, impotriva meningitei cerebrospinale. Ei bine, dintre toate aceste boli amintite va impartasesc ca fata mea a suferit doar de varicela - fiind o boala extrem de contagioasa, m-am imbolnavit si eu de aceasta boala (intrucat nu am avut "parte" de ea cand am fost mica). 
 
Ca si incheiere va invit pe toti sa va raspundeti voi insiva la intrebarea din titlu, dupa ce v-ati integrat informatiile expuse mai sus.
 
 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu